‘משולחן המזכיר’ אפריל 2022

משולחן המזכיר אפריל 2022

משולחן המזכיר / אפריל 2022

רבים שואלים אותי, תוך הבעת תסכול, למה עוד לא התחילו לבנות את השכונה החדשה? הרי התשתיות הפיזיות מוכנות כבר שנה ויותר. תחושת התסכול גדלה כשרואים את השטח עומד בשיממונו, מבלי שיש עליו התרחשות וקולות של בנייה. התחושה הזו מובנת לי מאוד ואני שותף לה. לצערי טרם קיבלנו את היתרי הבנייה מהוועדה המקומית, והעיכוב מתסכל מאוד, ומעכב, לא רק את הבנייה אלא את כל תהליך הקליטה בקיבוץ.

התוכניות נמצאת כרגע בישורת האחרונה לקבלת קבלת האישור על הבית הראשון, ולאחריו נוכל לקבל ביתר קלות אישורי בנייה על תוכניות קבוצת בתים נוספת. עיכוב הבנייה מעכב כאמור גם תנועה של מעברת דירות בתוך הקיבוץ וקליטה של משפחות חדשות, המחכות לדיור לקראת קליטתן בקיבוץ. התחלת הבנייה, והנעת תהליך הקליטה אחרי שנתיים שלא קלטנו חברים חדשים יהיו כמעין “יציאת מצרים” שלנו, בדרך לצמיחה הדמוגרפית המיוחלת, שנחוצה לנו כל כך.

דו”ח מצב השיזורי

עד היום (תחילת אפריל) עברו תשעה עשר (19) חברים להתנהל ב”מסלול המתחדש”. כמו כן, ישנן מספר פניות נוספות “בקנה”. המעבר של חברים ל”מתחדש” נעשה על פי הצפי שצפינו לו לפני הכניסה לביצוע. לשמחתי המעבר עובר חלק, ללא תקלות. בהסדר החדש החברים ממשיכים לקבל בדיוק את אותם השירותים כמו קודם, רק שעל חלק מהם משלמים, בנוסף לסל השרותים הקבוע ולמיסוי על השכר.

חלוקת רווחים 2021

השנה, לשמחתנו, התקבל דיבידנד גבוה יותר מ”גולן” (ביחס לשנה שעברה) כפועל יוצא מכך  יכולנו לחלק לחברים סכום רווחים גבוה יותר. הפקדת הבונוס נעשתה לקרנות השתלמות האישיות. המכתב האישי לכל חבר/ה פירט את סכום הבונוס שקיבל/ה.

חלוקת רווחים ברמה כזו אפשרית בזכות הישגיו של מפעל “גולן”, שהוא הגורם המרכזי ביכולתו של הקיבוץ להמשיך ולאפשר רמת חיים ורווחה כמו שיש לנו וכמובן גם את הבונוס. דבר זה אינו מובן מאליו, ואני מאחל לכולנו עוד שנים רבות של הצלחות כאלה “לגולן”, כמו גם לכל ענפי המשק והקהילה.

תרבות

ניצן רימר נכנסה לתפקיד רכזת התרבות לפני כמה חודשים, והכניסה תנופה רצינית לפעילות התרבות בקיבוץ עם התכנסות לחגים ומועדים, מפגשי העשרה, ומדיניות של שמירת הקיים עם חידושים ברוח הזמן. לפני שבועיים היא הציגה בישיבת המזכירות את תוכניתה לשנה הקרובה, וממנה למדנו על הפעילויות המתוכננות, על דרכים להעצמת הפעילות התרבותית בקיבוץ והתאמת התכנים לסוגי קהלים, על הפעלת צוותים ומתנדבים ‘נאמני התרבות’, ומדיניות שמירת המסורות שנבנו לאורך השנים ובצידם חידושים ויצירתיות ברוח הזמן.

ערב פסח

עקב מיעוט נרשמים להשתתף בסדר פסח, השנה לא יתקיים סדר פסח משותף בחדר האוכל. מצד אחד זה תהליך טבעי שהחל בקיבוצים לפני כשני עשורים כשיותר ויותר חברים החלו לעשות את הסדר בבית או מחוץ לקיבוץ. עדיין זה עושה לי צביטה בלב לדעת שבשער הגולן, קיבוץ עם מסורות תרבות ויחד כה חזקות לא יתקיים סדר פסח משותף. אני מקווה שבשנים הבאות תחזור המסורת של קיום סדר משותף ומפואר בחדר האוכל.

ביטחון סוציאלי לבעלי צרכים מיוחדים

בהמלצת היועצים המשפטיים ויועצינו לענייני ביטחון סוציאלי (פנסיה) קיבלנו לפני מספר שבועות החלטה בנושא הביטחון הסוציאלי של בעלי צרכים מיוחדים (בעצ”מ) בשער הגולן. אזכירעד כה, הקיבוץ פתח חשבונות פנסיונים לבעצ”מ החל מגיל 30 ואילך, מבלי להתייחס להסדרים הקיימים עם כל בעצ”מ בנפרד. יועצי הקיבוץ בתחום הפנסיה ועורכי הדין של הקיבוץ טוענים שהפקדות לפנסיה אינם הצעד הנבון  – הן לבצ”מ והן לקיבוץ. לאור עובדה זו  ועדת פנסיה דנה והביאה את הצעתה בפני חברי המזכירות. בדיון שהתקיים במזכירות הרחבה, עלו חששות ההורים בעיקר ממצב שבו הקיבוץ ישנה את סיווגו ומה יהיה בגורלם של הבנים, כמו כן, מהו מקור ההפקדות לקרן ואופן השימוש במקרי הצורך.

לאחר דיון במזכירות הרחבה, התקבלה בקלפי ההחלטה: הקיבוץ יפסיק את הפקדות הכספים לקרנות הפנסיה של בעצ”מ. הכספים שעד כה הופקדו לפנסיה יישמרו ויופקד סכום מינימלי לשמירת הזכויות. מעתה ואילך הסכומים השנתיים שהופקדו בפנסיה יופנו להפקדות בקרן הנאמנות במגרה הייעודית לבעצ”מ. כספי הבונוס ימשיכו להיות מחולקים עפ”י הנהוג היום חלק שוויוני עובר לבן חלק שבו מרכיב הוותק יופקד למגרה כעתודה לחיסכון במגרה הייעודית בקרן הנאמנות. הפקדת הכספים במגרה אינה שמית והשימוש יהיה עפ”י צרכי הבנים בפיקוח של ועדת ייעוץ והנאמן החיצוני (עו”ד עומר כהן) . במקביל יוכן מסמך משפטי עם המשפחות המסדיר את החובות והזכויות בעת הצורך לשימוש בקרן.

חשוב לי לציין כי בסיס השינוי הוא הבטחת צרכיהם האמיתית של בעלי צרכים מיוחדים יש בשינוי דאגה אמיתית גם לעתיד והתאמה אישית לכל אחד. אחרי אישור במזכירות של הסכם מעודכן, נקיים מפגש פרטני עם כל משפחה.

הצבעות, החלטות ומשמעותן

הקיבוץ הצביע נגד הצעה של הנהלה כלכלית ומזכירות רחבה, לצמצם את פעילות חדר האוכל לארוחת צהריים בלבד בימי החול. ההצעה הגיעה לאחר דיונים בהנהלה הכלכלית והמזכירות הרחבה, במטרה לשמור על חדר האוכל ולצמצם את ההפסדים שגוררת הפעלתו במתכונת הנוכחית. הצעה אחרת בנושא ענף הרכב – שינוי שיטת החיוב על שימוש ברכבי הקיבוץ וצמצום עלויות –  הובאה אף היא ע”י הנהלה כלכלית, ואושרה במזכירות הרחבה ואף בקלפי מובאת לדיון מחודש אחרי פניית עשרות חברים, ותוצאות הדיון בנהלה יפורסמו בהמשך. בנושא זה חשוב לי להוסיף כי לדחיית ההצעות לצמצום הוצאות הקיבוץ בענפים עתירי הוצאות יש משמעות כספית. חוסר היכולת שלנו לצמצם את היקף ההוצאות שומט עם הזמן את היכולת שלנו להמשיך לקיים את כל השירותים ברמתם הנוכחית.

הפרדת משק מקהילה

בקרוב תבוא הצעה למזכירות על הפעולות שייעשו להפרדה תקציבית של המשק מהקהילה. אחרי המזכירות יוצג המהלך בשולחן עגול ויובא לשיחה ולקלפי. במרכז התכנית, ענפים המזוהים עם הקהילה ינוהלו בנפרד מהענפים העסקיים יצרניים. למה זה חשוב? כיוון שהיום יש זיקה וגם חיבור בין שני התחומים– משק וקהילה, האחריות להתנהלות השוטפת של הקיבוץ  היא על מגזר הקהילה, אבל הניהול השוטף הוא של המגזר המשקי. חשוב שמגזר הקהילה יתנהל מתקציב נתון, ושהרווחים של המגזר העסקי לא ילכו למימון הקהילה בלבד אלא גם לפיתוחם וצמיחתם של העסקים (ענפים) לעתיד.

לסיום, ליל הסדר הזה הינו בסימן של חשיבה על העבר מחד, ובניית העתיד מאידך, תוך שילוב של  פיתוח חברתי כלכלי, המושתת על ערבות הדדית ובטחון סוציאלי לכלל החברים. מי ייתן ונצליח לעמוד בכל המשימות העומדות בפתחינו .

חג שמח ובריאות טובה לכולם

רמי יעקב, מזכיר הקיבוץ

 

 

התחברות אל האתר
דילוג לתוכן